Jubilarni dečiji filmski festival 15. KIDS FEST otvoriće francusko-italijanska koprodukcija „Čuvena invazija medveda na Siciliju 14. oktobra u Kombak Dvorani s početkom u 12h. Animirani film, čija je premijera održana na ovogodišnjem festivalu u Kanu, samo je jedan od 19 naslova različitih kinematografija sveta koji će obeležiti ovogodišnji dečiji filmski festival. Festival traje do 20. oktobra, a filmovi će biti prikazani u svim velikim i malim bioskopima širom Srbije.

Na konferenciji za medije održanoj povodom tradicionalnog festivala osnivač i direktor KIDS FEST-a Igor Stanković istakao je da je oktobra 2005. godine festival prvi put zaživeo u samo jednom bioskopu u Beogradu, kada su prikazana filmska ostvarenja potpuno drugačija od onih koja su do tada bila na bisokopskom platnu. „To su bile iskrene dečije priče, priče koje su opisivale porodicu, život, okruženje. Ta prva izdanja su dovodila i decu koja su tek u svom trećem i četvrtom razredu osnovne škole imala priliku da prvi put vide bioskopsko platno“.

Ovogodišnji ambasador KIDS FEST-a, glumac, muzičar i profesor Ivan Jevtović takođe se prisetio te davne 2005. godine i prvih početaka festivala kada je, zajedno sa pozorištem Boško Buha, dobio poziv da odigra predstavu „Laku noć deco“ Duška Radovića u čast otvaranja prvog KIDS FEST-a. „Porasla su neka deca, a porastao sam i ja i od glumca došao sam u poziciju ambasadora festivala„. O samom festivalu napomenuo je „Ovi filmovi koji su uglavnom iz evropske produkcije su mi interesantni, pogotovo iz Holandije, Belgije, Skandinavije i koji se bave osetljivom grupom dece od 12 do 18 godina koji ne dobijaju tako često kvalitetnu ponudu“.

Ovogodišnji festival prati slogan „Mali korak za tebe, veliki za detinjstvo“, a u cilju upoznavanja dece sa planetama i dalekim zvezdama koordinatorka festivala Milena Debeljković ističe „Prvi put imamo Planetarijum u holu Kombank Dvorane kada će deca moći da pogledaju kratke filmove o postojanju Svemira i tajnama zvezdanog neba“.

Domaćin 15. KIDS FEST-a i ove godine biće Kombank Dvorana, a u Beogradu dečiji filmski festival održaće se i u bioskopima „Cineplexx Ušće Shopping Center“, „Cineplexx 4D Delta City“, „Cineplexx BIG“ „Roda Cineplex“, „Tuckwood“, bioskop ,,Fontana’’ i „Cine Grand Capitol park Rakovica“, Kulturni centar Baraka. U Novom Sadu u bioskopima „Arena Cineplex“, „Cineplexx Promenada“, u Kragujevcu u bioskopu „Cineplexx Kragujevac Plaza“, dok će u Nišu centri dešavanja festivala biti bioskopi „Vilin grad“ i „Cineplexx Niš“. I ove godine u Pančevu, Novom Sadu i Zrenjaninu posetioci će imati priliku da isprate festival u „Cinestar Cinemas“.

Cene karata razlikuju se u zavisnosti od individualnih ili organizovanih poseta festivalu i kreću se u rasponu od  200 do 370 dinara.